S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Ako pripraviť skvelé cesto na pizzu

08.02.2021

Ako pripraviť skvelé cesto na pizzu

Skôr alebo neskôr si všetci výrobcovia pizze kladú otázku, či existuje vzťah medzi cestom na pizzu, ktoré vyrábajú, a rúrou, v ktorej ho budú piecť. Samozrejme, že je. Výroba pizze je proces, ktorý zahŕňa veľa premenných, ako napríklad:
  • Kvalita surovín.
  • Zručnosti a skúsenosti výrobcu pizze.
  • Čas, spôsob a príprava cesta na pizzu.
  • Vlastnosti rúry.

V tomto článku sa zameriame na to, ako pripraviť vynikajúce cesto na pizzu s ohľadom na typ rúry, a dáme vám niekoľko užitočných tipov na jeho vyladenie tak, aby praskla pizza, ktorá zalieva ústa.

Cesto na pizzu: druhy a vlastnosti

Príprava cesta na pizzu je jednoduchá a zložitá zároveň. Je to jednoduché, pretože je založené na ingredienciách chleba; pizza bola základňa nebohého človeka, ktorá sa zastrčila do rúry na kontrolu teploty pred pečením rodinného bochníka. Je to zložité, pretože celý proces zahŕňa rôzne chemické a fyzikálne reakcie prebiehajúce v rôznych fázach.

Zloženie

Spravidla existujú dva spôsoby, ako ingrediencie kombinovať: droždie rozpustíme vo vode a potom na konci postupne pridáme múku, cukor, olivový olej a soľ alebo pridáme do múky droždie a potom dolejeme vodu, olivový olej a necháme soľ na záver . Hydratácia sa vzťahuje na objem vody v pomere k množstvu múky v ceste; dobrá hydratácia vedie k vzdušnejšej a stráviteľnejšej pizze, aj keď sa cesto bude miesiť ťažšie.

Hnetenie

Miesenie je pravdepodobne najťažšou časťou procesu. Spracovaním cesta sa bielkoviny začnú navzájom spájať a vytvoria lepkovú sieť jemných vlákien, ktoré zachytia plyny pochádzajúce z kvasenia kvasiniek. Cesto pracujte energicky asi 10 minút, kým nebude hladké a elastické. Mnoho kuchárov pizze navrhuje, aby ste si počas naťahovania dali jednu alebo dve prestávky, aby si cesto oddýchlo.

Prvý vzostup

V tomto štádiu dochádza k fermentácii, cesto napučiava a zdvojnásobuje sa veľkosť. Hlavnými faktormi sú tu čas a teplota: čím je cesto teplejšie, tým rýchlejšie kvasinky produkujú oxid uhličitý.

Rozdelenie cesta

Cesto sa tvaruje do guľôčok s hmotnosťou asi 200/300 g (alebo viac na panvicu na pizzu), aby sa pred pečením konečne zdvihlo. Cesto jemne prepracujte, aby ste získali ľahkú a stráviteľnú pizzu .

Preťahovanie cesta

Dobre chránené cesto na pizzu sa dá natiahnuť také tenké bez toho, aby sa roztrhlo. Ak je lepok príliš vyvinutý, cesto sa ľahko nerozťahuje, ak je naopak lepok nedostatočne vyvinutý, má tendenciu sa trhať.

Recept na pizzu musí viac-menej postupovať podľa týchto krokov, aj keď existuje minimálne toľko receptov na pizzu, koľko je reštaurácií. Neapolská výroba pizze sa nedávno zaradila na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO a má svoje vlastné pravidlá, ale existuje veľa regionálnych variácií, ako je janovská focaccia, apulianska puccia alebo rímska pinsa .

Hlavnou zložkou pizze je pšeničná múka a v závislosti od obsahu bielkovín v zrne môže byť slabá alebo silná. Múky s vysokým W (index pevnosti múky) majú lepšiu odolnosť a potrebujú viac času na vyzretie.

Na výrobu cesta na pizzu môžete použiť pšeničnú múku, ale môžete tiež experimentovať na vlastnej koži a nájsť tú správnu zmes múky, ktorá najlepšie vyhovuje vašej chuti. V našom blogu sme sa zaoberali faktormi, ktoré ovplyvňovali kysnutie a zrenie cesta, aby sme vytvorili mäkkú a ľahkú pizzu . Teraz je čas zamerať sa na typ rúry.

Ako pripraviť cesto na pizzu, ktoré sa hodí do vašej rúry

Vypracovanie skvelého cesta na pizzu je kľúčom k následnej príprave nádhernej pizze, bez ohľadu na to , aká je rúra. Vaša dôkladná príprava pizze a skúsenosti spojené s dokonalou znalosťou funkcií vašej rúry vám umožnia zistiť recept na chrúcanie pizze ako profesionála. V našom blogu sme často hovorili o rôznych druhoch pecí a ich vlastnostiach . Poďme si rýchlo zhrnúť:

  • Pec na drevo je skutočná vec. Môže dosiahnuť najvyššiu teplotu a môže dodať jedlu jedinečný oumph údenej chuti. Nie je lepší spôsob, ako uvariť pizzu, aj keď je to drahé a ťažko sa dá zvládnuť.
  • Elektrická rúra je lacná a pohodlná, ale nedosahuje veľmi vysoké teploty, a preto nie je vhodná na pečenie pizze .
  • Plynová rúra je na pol cesty medzi praktickou elektrickou rúrou a vysokoteplotnou pecou na drevo.

V rámci týchto troch širokých kategórií existuje široká škála modelov, ktoré vynikajú svojou veľkosťou, výkonom, štýlom a cenou.

Ako prispôsobiť cesto na pizzu vašej rúre

Kľúčové faktory pre to, aby rúra na maximum získala vaše cesto na pizzu, súvisí s teplotou a vlhkosťou varnej komory, so spôsobom prenosu tepla počas pečenia a samozrejme s celkovým dodržiavaním pokynov na údržbu a čistenie. životnosť výrobku. Kvalitná rúra na pečenie poskytuje vo všetkých kuchynských priestoroch čo najstálejšiu teplotu .

V rúre na spaľovanie dreva je teplo absorbované z ohňa vo vnútri rúry vyžarované späť dole z kupoly a skutočne pripravuje ľahko zhnednutú pizzu, ktorá je zvonka chrumkavá, ale v strede žuvacia. Pizza pečená v elektrickej alebo plynovej peci bude trvať dlhšie, a preto bude potrebovať viac hydratácie, aby sa zabránilo jej vysušeniu počas varenia.

Po nejakom uvarení budete mať pocit, že vaše cesto na pizzu je to pravé a že rúra je pripravená. Ale hlavne sa nebojte experimentovať s cestom na pizzu a osvojiť si vlastnosti svojej rúry pokusom a omylom a určite si nájdete spôsob, ako pripraviť pizzu ako profík.

NTc5O