S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Krátke priblíženie ku konvektomatom

07.01.2021

Krátke priblíženie ku konvektomatom

Konvektomaty sú jednoznačne najrozšírenejším a najznámejším multifunkčným zariadením. Je to dané tím, že svojimi rozmermi  umožňuje bezkonkurenčne najväčší výkon tepelného spracovania za časovú jednotku pri najmenšej zastavanej ploche. Pokrmy je možné tepeľne  spracovať varením v pare, dusením, pečením, smažením, grilovaním. Ďalej je možné konvektomat použiť pre rýchle rozmrazovanie, regeneráciu potravín, kysiareň, zavarovanie, sušenie ovocia a iné technologické postupy. Všetky tieto režimy môžu byť  programovateľné a proces potom prebieha nezávisle na obsluhe.
Dnes sa štandardne pre riadenie procesov v konvektomate používa vpichová teplotná sonda 3 až 6 bodová. Existuje celá rada výrobcov, ktorý vyrábajú veľmi kvalitné konvektomaty. Pre orientáciu potencionálnych  zákazníkov je potrebné konštatovať , že aj renomovaný výrobci / Elektrolux Profesionál, Zanussi Profesionál, Rational, Unox, a pod.../ vyrábajú konvektomaty veľmi rozdielnych technických parametrov a výkonov. Zaujímavú ponuku konvektomatov sme našli napr.na stránkach spoločnosti GastroCorp – www.gastrodirect.sk  . Základným rozdielom je spôsob výroby pary, ktorá potom pôsobý v komore konvektomatu . Konvektomaty vyrábajú buď nástrekové /čo je vlastne nástrek na horúce teleso a odparenie do priestoru/. Takto vyrobená para môže mať max.teplotu 99 °C a jej ďalšie parametre nezaistia takový prenos tepla do pokrmu ako para vyrobená vo výrobníku pary /bojleru/, ktorá môže mať teplotu až 130°C. Rovnako spôsob riadenia konvektomatu v prevádzke ,,para“ je úplne rozdielny.  Ďalším dôležitým faktorom je tvar a veľkosť / kapacita komory.  Výhodné sú konvektomaty s pozdĺžnym zásuvom, nakoľko je možné použiť aj menšie gastronádoby. Prednosťou konvektomatu je racionálna príprava jedál, zachovanie vitamínov, minerálov a udržanie chuťových vlastností.  Ekonomicky sa jedná o veľmi úsporný spôsob tepelnej úpravy s výrazným znížením úbytkov hmotnosti /min.o 15% / najme u mäsa, úspora vody, energie a tukov pri tepelnom spracovaní.

ZDk4ZDd