Konvektomaty sú jednoznačne najrozšírenejším a najznámejším multifunkčným zariadením. Je to dané tím, že svojimi rozmermi umožňuje bezkonkurenčne najväčší výkon tepelného spracovania za časovú jednotku pri najmenšej zastavanej ploche. Pokrmy je možné tepeľne spracovať varením v pare, dusením, pečením, smažením, grilovaním. Ďalej je možné konvektomat použiť pre rýchle rozmrazovanie, regeneráciu potravín, kysiareň, zavarovanie, sušenie ovocia a iné technologické postupy. Všetky tieto režimy môžu byť programovateľné a proces potom prebieha nezávisle na obsluhe.
Dnes sa štandardne pre riadenie procesov v konvektomate používa vpichová teplotná sonda 3 až 6 bodová. Existuje celá rada výrobcov, ktorý vyrábajú veľmi kvalitné konvektomaty. Pre orientáciu potencionálnych zákazníkov je potrebné konštatovať , že aj renomovaný výrobci / Elektrolux Profesionál, Zanussi Profesionál, Rational, Unox, a pod.../ vyrábajú konvektomaty veľmi rozdielnych technických parametrov a výkonov. Zaujímavú ponuku konvektomatov sme našli napr.na stránkach spoločnosti GastroCorp – www.gastrodirect.sk . Základným rozdielom je spôsob výroby pary, ktorá potom pôsobý v komore konvektomatu . Konvektomaty vyrábajú buď nástrekové /čo je vlastne nástrek na horúce teleso a odparenie do priestoru/. Takto vyrobená para môže mať max.teplotu 99 °C a jej ďalšie parametre nezaistia takový prenos tepla do pokrmu ako para vyrobená vo výrobníku pary /bojleru/, ktorá môže mať teplotu až 130°C. Rovnako spôsob riadenia konvektomatu v prevádzke ,,para“ je úplne rozdielny. Ďalším dôležitým faktorom je tvar a veľkosť / kapacita komory. Výhodné sú konvektomaty s pozdĺžnym zásuvom, nakoľko je možné použiť aj menšie gastronádoby. Prednosťou konvektomatu je racionálna príprava jedál, zachovanie vitamínov, minerálov a udržanie chuťových vlastností. Ekonomicky sa jedná o veľmi úsporný spôsob tepelnej úpravy s výrazným znížením úbytkov hmotnosti /min.o 15% / najme u mäsa, úspora vody, energie a tukov pri tepelnom spracovaní.
Krátke priblíženie ku konvektomatom
07.01.2021
